Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 49 – Napi Talmud 372 – Az ámhoorec #biurchamec #áldozat #eljegyzésilakoma #párválasztás

    

Cimkék:               

Rabbi Meir és a Bölcsek arról vitatkoznak a misnában, hogy mikor van a #biurchamec (chamec megsemmisítés), ha erev peszach szombatra esik.
A következő misna azt taglalja, hogy vissza kell-e menni a chamecet megsemmisíteni, vagy az #áldozat maradékát elégetni Jeruzsálembe? Ennek kapcsán a misna felsorol egy sor lehetséges micvát, amelynek esetén felmerülhet ez a kérdés. Így pl. az #eljegyzésilakoma . Ennek kapcsán a gemárában felmerül milyen a helyes #párválasztás : Helyes-e egy egyszerű izraelitának #kohén lányával házasodnia? Az embernek igyekezni kell tóratudósok családjába házasodni és kerülni a házasodást #ámhoorec -ekkel, és általában kerülni a társaságukat. A talmud kapcsán egy sor mondást, amelyből látszik milyen komoly társadalmi feszültségek voltak a tanult és tanulatlan rétegek között.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/pesachim-49/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #biurchamec #áldozat #eljegyzésilakoma #párválasztás #kohén #ámhoorec


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036