Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 48 – Napi Talmud 368 – A kovászosodás folyamatának fázisai #hoil #tészta #chamec #chála

    

Cimkék:             

A 48. lapon a Talmud továbbra is a a relatív feltételezés (הואיל), mint felmentő határozó (#hoil) érvelési technikájának elfogadhatóságát taglalja, és azzal is megpróbálkozik hogy magának rabbi Jehosuának és rabbi Eliezernek a misnánkban olvasható vitáját is ezzel magyarázza.
A fenti kérdés lezárása után a Talmud rátér arra, hogy milyen #tészta mennyiségek készíthetők egyszerre, hogy nehogy #chamec legyen belőlük, illetve amiből már kell adni #chála adományt?
A következő misna ennek kapcsán rátér arra, hogy több háziasszony egyszerre süthet-e tésztát, illetve hogy #kovászosodás folyamatában milyen fázisok vannak?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/pesachim-48/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #hoil #tészta #chamec #chála #kovászosodás


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036