Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 50 – Napi Talmud 373 – Mit látott a kilnikai halált halt Joszef rabbi a túlvilágon és…

    

Cimkék:                   

Pszáchim 50 – Napi Talmud 373 – Mit látott a kilnikai halált halt Joszef rabbi a túlvilágon és miért fontos a hagyomány?

Az áldozati hús maradékának Jeruzsálemből való kivitele kapcsán, az 50. lapon, a Talmud #Jeruzsálem #túlvilág -i státuszát taglalja #gógmagóg háborújának idején. Ennek kapcsán számot ad arról is milyen a túlvilági élet: mit látott ráv Joszef a túlvilágon, amikor rosszul lett? Valamint arról is, hogy mit jelent Isten #tetragramaton nevének egysége a túlvilágon?
Pszáchim 4. fejezete a #minhág (szokások) tiszteletének jelentőségét taglalja. Az 50. lap b oldalán szóba kerül még, hogy milyen #foglalkozás nem hoz áldást magával, miért szegények a #szofer -ek (tóraírnokok) és mikor súlyt a #szemmelverés .

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/pesachim-50/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #Jeruzsálem #túlvilág #gógmagóg #tetragramaton #minhág #foglalkozás #szofer #szemmelverés


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036