Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Táánit 25 – Napi Talmud 703 – Szabad-e Istennek szemrehányást tenni?

    

Cimkék:             

#Haninabendosza olyan nagy cádik volt, hogy csodák kísérték életét. Nagy #szegénység -ben élt egészen addig, amíg egyszer az égből egy kéz le nem nyújtotta neki egy arany asztal lábát. De utána meglátta, hogy ez a #túlvilág -i jutalma rovására történt, mert az ottani asztalának egyik lábát kapta meg, így imádkozott és a kéz visszavette a lábat.
Az evilági #egzisztencia és a túlvilági jutalom kompenzálják egymást.
Tilos Istennek #szemrehányás -t tenni.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/taanis-25

—————————————————-

Táánit (Böjt) – תענית
A közösségi böjtnapok törvényei: az esőért elrendelt különleges imák, és azok a közösségi böjtök, melyeknek nem volt meghatározott naptári idejük, hanem nagy szárazság idején rendelték el. Ugyanitt kerülnek megtárgyalásra az év meghatározott napjain elrendelt böjtnapok, illetve a Megilát Táánit-ban megemlített böjtök és különleges alkalmak. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 31 oldal;

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #Haninabendosza #szegénység #túlvilág #egzisztencia #szemrehányás


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036