Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Táánit 24 – Napi Talmud 702 – Az ima és jótékonyság ereje

    

Cimkék:               

Ráv Joszef deminjokart #fanatikus -an szigorú volt, még saját lányával és fiával is. Volt egy különleges #szamár -a is, amely az úti díjat maga hozta haza. Elazar Is Barta annyira szeretett adakozni, hogy minden pénzét #cedaka -ra költötte. Olyannyira, hogy a rászorulókat segítők elbújtak előle, ha meglátták, mert nem akarták hogy nincstelenné váljon.
Az #ima azoktól hallgattatik meg, akik megtört szívvel mondják.
A nép #vezető -i olyanok, mint a lány szemei: ha alkata – a nép tömegei – nem is olyan szép, a szemei okán tetszetős lehet.
A #vándor -ok azért imádkoznak, hogy ne essen az eső, amikor úton vannak, a főpap pedig azért imádkozik, hogy imájuk ne hallgatassék meg.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/taanis-24

—————————————————-

Táánit (Böjt) – תענית
A közösségi böjtnapok törvényei: az esőért elrendelt különleges imák, és azok a közösségi böjtök, melyeknek nem volt meghatározott naptári idejük, hanem nagy szárazság idején rendelték el. Ugyanitt kerülnek megtárgyalásra az év meghatározott napjain elrendelt böjtnapok, illetve a Megilát Táánit-ban megemlített böjtök és különleges alkalmak. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 31 oldal;

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #fanatikus #szamár #cedaka #ima #vezető #vándor


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036