Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Táánit 26 – Napi Talmud 704 – A kohaniták áldása és a 24 “szolgálati műszak”

    

Cimkék:                 

Mely imákban kell mondani a #kohanitákáldása -t hétköznap és az év különleges napjain?
A kohaniták 24 #mismárot műszakra voltak osztva és ennek megfelelően az izraeliták is 24 #mámádot -ra. Az adott műszakban összegyűltek és képviselték a teljes zsidó népet a közösségi áldozatok tekintetében.
Az év 9 napján volt #fafelajánlása amikor különböző családok tüzifát hoztak az oltárra.
#támuz17 és #tisabeáv öt tragikus esemény következett be a zsidó történelemben. A tisabeáv előtti #9nap -ban tilos borotválkozni, mosni. #tubeáv napján Izrael lányai kimentek a szabadba és “kérették” magukat.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/taanis-26

—————————————————-

Táánit (Böjt) – תענית
A közösségi böjtnapok törvényei: az esőért elrendelt különleges imák, és azok a közösségi böjtök, melyeknek nem volt meghatározott naptári idejük, hanem nagy szárazság idején rendelték el. Ugyanitt kerülnek megtárgyalásra az év meghatározott napjain elrendelt böjtnapok, illetve a Megilát Táánit-ban megemlített böjtök és különleges alkalmak. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 31 oldal;

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #kohanitákáldása #mismárot #mámádot #fafelajánlása
#támuz17 #tisabeáv #9nap #tubeáv


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036