Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Táánit 23 – Napi Talmud 701 – A cádik imájának ereje

    

Cimkék:                     

A “maga idejében érkező” #eső az áldás jele. Így volt #heródes és #simonbensetach idejében.
#Chonihámágál imáját Isten mindig azonnal teljesítette. Egyszer átesett egy hetven éven át tartó #hibernálás -on de amikor felébredt senki sem hitte el neki, hogy ki is ő tulajdonképpen, így azért imádkozott, hogy azonnal haljon meg.
#Ábáchilkija az unokája volt. Ő és a felesége szemérmesen imádkoztak az esőért. Történetükből látjuk, hogy nagyobb a #nőkerénye mint a férfiaké.
A #sírlátogatás erejét mutatja rabbi Meni története és azt, hogy micsoda ereje van a #cádikimája -nak.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/taanis-23

—————————————————-

Táánit (Böjt) – תענית
A közösségi böjtnapok törvényei: az esőért elrendelt különleges imák, és azok a közösségi böjtök, melyeknek nem volt meghatározott naptári idejük, hanem nagy szárazság idején rendelték el. Ugyanitt kerülnek megtárgyalásra az év meghatározott napjain elrendelt böjtnapok, illetve a Megilát Táánit-ban megemlített böjtök és különleges alkalmak. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 31 oldal;

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #eső #heródes #simonbensetach #Chonihámágál #hibernálás #Ábáchilkija #nőkerénye #sírlátogatás #cádikimája


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036