Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Táánit 22 – Napi Talmud 700 – A rejtett jámborok

    

Cimkék:                 

A talmud több csendes hőstettet is említ olyan emberekről, akiknek #jámbor -sága rejtett volt a nyilvánosság elől.
Ilyen volt pl. az a két #humorista aki azzal nyerte el a #túlvilág -ot, megvidította az embereket és kibékítette a haragosokat. Vagy ilyen volt az a #börtönőr aki a női rabokat védte a #nemierőszak elől.
#Josijáhu király vétett amikor az Izraelen áthaladó egyiptomi fáraót fel akarta tartóztatni. Vétsége az volt, hogy nem konzultált #Jeremiás prófétával.
A túlzott áldás, pl. a túl sok eső leállításáért nem szabad imát vagy böjtöt elrendelni.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/taanis-22

—————————————————-

Táánit (Böjt) – תענית
A közösségi böjtnapok törvényei: az esőért elrendelt különleges imák, és azok a közösségi böjtök, melyeknek nem volt meghatározott naptári idejük, hanem nagy szárazság idején rendelték el. Ugyanitt kerülnek megtárgyalásra az év meghatározott napjain elrendelt böjtnapok, illetve a Megilát Táánit-ban megemlített böjtök és különleges alkalmak. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 31 oldal;

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #jámbor #humorista #túlvilág #börtönőr #nemierőszak
#Josijáhu #Jeremiás


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036