Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ros Hásáná 30 – Napi Talmud 674 – A sófár és a bét din

    

Cimkék:             

Mit jelent a misna azon kitétele, hogy csak azon városokban lehet szombaton #sófár -t fújni, ahol van bet din? A bet din előtt, vagy a bet din ülésezésének idején lehet csak sófárt fújni?
Rabbi Jochanan ben Zakaj a #szentélyemlékére elrendelte hogy vidéken is hét napon át lengessék a #luláv -ot, valamint hogy niszán 16 nap végét várják meg a #chadas termés fogyasztásával.
Egyszer az újholdat látó tanuk későn, a délutáni #támid után érkeztek, úgyhogy a rabbik elrendelték, hogy a támid áldozat után már nem lehet a tanukat fogadni.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/rosh-hashanah-30

—————————————————-

Ros Hásáná (Újév) – ראש השנה
Itt kerülnek megtárgyalásra azok a törvények, melyek alapján megállapítják Ros Hásáná napját, a naptár beosztását, illetve az újhold feltűntének hitelességét. Ugyanitt találjuk a sófár megfúvásának és az újévi istentisztelet törvényeit. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 4 fejezet; a Toszeftában 2 fejezet; a Babilóniai Talmudban 35 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 22 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #sófár #szentélyemlékére #luláv #chadas #támid


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036