Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ros Hásáná 29 – Napi Talmud 673 – Sófár-fújás szombaton

    

Cimkék:                           

Az #áhítat és a szív #szándék -ának jelentőségét szimbolizálja #Mózes karjának felemelése az #ámálek elleni háborúban és #rézkígyó mint gyógyító eszköz.
Ha valaki nem, vagy csak mérsékelten kötelezett egy micvára, akkor az nem járhat el azok küldötteként, akikre a micva teljesen kötelező. Az #áldásmondás tekintetében is különleges szabályok vannak arra nézve, hogy ki kit mikor képviselhet az áldás pl. a #kidus mondásában.
#szombat -on csak a #szentély -ben lehetett a #sófár -t megfújni, de nem vidéken. Rabbi Johanan ben Zakaj elrendelte, hogy hasonló szabály vonatkozzon #Jávne -ra és minden olyan városra, ahol van #betdin .

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/rosh-hashanah-29

—————————————————-

Ros Hásáná (Újév) – ראש השנה
Itt kerülnek megtárgyalásra azok a törvények, melyek alapján megállapítják Ros Hásáná napját, a naptár beosztását, illetve az újhold feltűntének hitelességét. Ugyanitt találjuk a sófár megfúvásának és az újévi istentisztelet törvényeit. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 4 fejezet; a Toszeftában 2 fejezet; a Babiloniai Talmudban 35 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 22 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #áhítat #szándék #Mózes #ámálek #rézkígyó #áldásmondás #kidus #szombat #szentély #sófár #Jávne #betdin


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036