Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ros Hásáná 31 – Napi Talmud 675 – A szanhedrin vándorlásai és rabbi Jochanan rendeletei

    

Cimkék:                           

A talmud végigveszi a szentélyben mondott #napizsoltár -okat, amelyekkel az #áldozat hozatalt kísérték. Ennek kapcsán szóba kerül a szombati zsoltár és az a kérdés, hogy az a teremtés szombatjáról vagy a #messiás és az #eljövendővilág szombatjáról szól-e.
A #sechina 10 lépcsőben hagyta el a #szentély -t és a #szánhedrin 10 állomáson át vándorolt. Rabbi #jochananbenzakaj kilenc rendeletet hozott. Ezek, többek közt érintették az alábbi témákat: #betérés #netárevái és a #jomkipur -i #vörösszalag .

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/rosh-hashanah-31

—————————————————-

Ros Hásáná (Újév) – ראש השנה
Itt kerülnek megtárgyalásra azok a törvények, melyek alapján megállapítják Ros Hásáná napját, a naptár beosztását, illetve az újhold feltűntének hitelességét. Ugyanitt találjuk a sófár megfúvásának és az újévi istentisztelet törvényeit. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 4 fejezet; a Toszeftában 2 fejezet; a Babilóniai Talmudban 35 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 22 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #napizsoltár #áldozat #messiás #eljövendővilág #sechina #szentély #szánhedrin #jochananbenzakaj #betérés #netárevái #jomkipur #vörösszalag


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036