Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 26 – Napi Talmud 346 – A “szándék mentes” élvezet és az illat a látvány és a hang élvezete

    

Cimkék:                             

A Talmud folytatja annak a kérdésnek a tárgyalását, hogy megengedett-e a tiltott dolgok szándékmentes élvezete (#haszonhúzás), ha az egy megengedett cselekvés mellékhatásaként keletkezik, és kibontja ezzel kapcsolatban Rava és Ábáje vitájának két változatát. Különösképpen a második változatot, amely szerint az a vita közöttük, hogy rabbi Jehuda megengedné-e az “elkerülhetetlen” cselekvésből fakadó élvezetet, még akkor is, ha az illető számol az adott élvezettel. A Talmud az alábbi témák révén próbálja ezt a kérdést eldönteni: #szentekszentje tisztítása, #szentély árnyéka, a #tömjén áldozat illata, a #trumáthádesen , az #eglaarufa a #kohen főpap ruhája, a #vöröstehén , #elvesztetttárgy .
Mindezek kapcsán az is felmerül, hogy az #illat a #látvány és a #hang élvezete, élvezetnek számít-e?
Illetve az is felmerül, hogy ha egy #kemence -t élvezetre tilos tüzelővel égettek ki, akkor lehet-e később a kemencét használni?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/pesachim-26/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #haszonhúzás #szentekszentje #szentély #tömjén #trumáthádesen #eglaarufa #kohen #vöröstehén #elvesztetttárgy #illat #látvány #hang #kemence


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036