Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 25 – Napi Talmud 345 – Melyek azok a tilalmak, amelyeket még életmentés érdekében sem…

    

Cimkék:                         

Pszáchim 25 – Napi Talmud 345 – Melyek azok a tilalmak, amelyeket még életmentés érdekében sem szabad megszegni?

A Tóra a #tejes-húsos együtt-főzését tiltja explicit, de honnan tudjuk, hogy a fogyasztása és az élvezete (#haszonhúzás) is tilos? Erre válaszul a Talmud az #orlá a #tréfá (“a mezőn széttépett hús”) a #chamec a #kiláim (kevert vetés) és az #ásérá (bálványfa) tilalmaival veti össze a tejes-húsos tilalmát.
A haszonhúzás tilalma kapcsán felmerül, hogy melyek azok a tilalmak, amelyeket még életmentés érdekében sem szabad megszegni: #paráznaság #bálványimádás és #gyilkosság. Valamint a Talmud felveti annak a kérdését, hogy megengedett-e a tiltott dolgok szándékmentes élvezete, ha az egy megengedett cselekvés mellékhatásaként keletkezik?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/pesachim-25/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #tejes #haszonhúzás #orlá #tréfá #chamec #kiláim #ásérá #paráznaság #bálványimádás #gyilkosság


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036