Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 27 – Napi Talmud 347 – A “tiltott” és a “megengedett” közös terméke

    

Cimkék:               

Ha egy #kemencé -t élvezetre tilos tüzelővel égettek ki, akkor lehet-e később a kemencét használni? Ebben az esetben a jövőben a kemencében sütött kenyér, a tiltott kemence és a megengedett tüzelő közös terméke. Vajon megengedettnek tekintjük-e a #zevezegorem , az “ez is az is előidéz” esetét?
A #hekdes (szent tulajdon) profán célú használata, mely esetben tekinthető #meilá -nak? Valamint mitől válik a #hekdes profánná, magától az élvezettől vagy a meilától?
A Talmud a lap végén rátér a misna azon paragrafusára, ahol rabbi Jehuda kifejtette, hogy a #chamec megsemmisítése (#biurchamec) csakis égetéssel lehetséges. Honnan következtette ezt a rabbi?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/pesachim-27/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #kemencé #zevezegorem #hekdes #meilá #chamec #biurchamec


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036