Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Megila 25 – Napi Talmud 733 – Hol kell cenzúrázni a tóra szövegét?

    

Cimkék:                 

A talmud példákat hoz a méltatlan vagy eretnek #ima szövegekre és istendicsőítésekre.
Mózes számára az #istenfélelem kis dolognak tűnt.
A Tórának egyes félreérthető részeit #cenzúra -zni kell a #tolmács -olásban, hogy nehogy az egyszerű emberek félreértsék.
Szabad gúnyolódni a #pogány szokásokon és a romlott erkölcsű #nemibűnök -et elkövető emberen. Szabad az anyjukat becstelenítő #káromkodás -sal is illetni őket.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/megilah-25

—————————————————-

Megila (Tekercs) – מגילה
Az Eszter-tekercs felolvasásának törvényei, illetve a Purim-ünnepre vonatkozó egyéb előírások. Ugyanebben a traktátusban kerül megtárgyalásra a Tóra és a Próféták könyveinek felolvasása, az imák elmondásának törvényei, a zsinagóga szentségét és a Tóra-tekercseket szabályozó törvények, valamint a Tóra-tekercsek megírásának, a mezuzá, a tfilin és az Eszter-tekercs törvényei. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 4 fejezet; a Babilóniai Talmudban 32 oldal

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #ima #istenfélelem #cenzúra #tolmács #pogány #nemibűnök #káromkodás


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036