Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Megila 24 – Napi Talmud 732 – Ki lehet előimádkozó vagy tóraolvasó?

    

Cimkék:                               

A #tóraolvasás során legalább 3 mondatot kell a felhívottnak olvasni, nem lehet a szövegben oda-vissza ugorva kihagyni.
A #máftir olvasása nem olyan nagy megtiszteltetés, így “kárpótolni kell valamivel”: pl. az ámida ismétlésével, vagy a #poreszálsmá -val.
A #smá áldásaiban a #vak ember is mondhatja a “fények alkotóját” dicsérő áldást, mert neki is lehet haszna a fényből. Pl., hogy őt látják és tudnak neki segíteni.
A #kohanitakáldása -t nem mondhatja a testi- vagy #beszédhibás vagy akinek erős #akcentus -a van így pl. a #Haifa -iak, akik az #alef és az #ájin betűket keverik.
Akiről feltételezzük, hogy valamelyik #eretnek #szekta tagja az nem lehet előimádkozó.
A #tfilin doboza kocka formájú és nem gömb vagy kerek kell legyen.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/megilah-24

—————————————————-

Megila (Tekercs) – מגילה
Az Eszter-tekercs felolvasásának törvényei, illetve a Purim-ünnepre vonatkozó egyéb előírások. Ugyanebben a traktátusban kerül megtárgyalásra a Tóra és a Próféták könyveinek felolvasása, az imák elmondásának törvényei, a zsinagóga szentségét és a Tóra-tekercseket szabályozó törvények, valamint a Tóra-tekercsek megírásának, a mezuzá, a tfilin és az Eszter-tekercs törvényei. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 4 fejezet; a Babilóniai Talmudban 32 oldal

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #tóraolvasás #máftir #poreszálsmá #smá #vak #kohanitakáldása #beszédhibás #akcentus #Haifa #alef #ájin #eretnek #szekta #tfilin


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036