Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Megila 26 – Napi Talmud 734 – Szabad-e zsinagógát eladni?

    

Cimkék:                         

Szabad-e #zsinagóga -t #tóratekercs -et vagy más #szenteszköz -t eladni? Ha igen mi a sorsa az eladott javaknak és mire lehet használni a befolyt összeget?
A közösség által megválasztott #sivatuvehair képviselőknek különleges felhatalmazásuk van ilyen ügyekben.
#Jeruzsálem státuszával kapcsolatban vita van: vajon minden törzs közös tulajdona, vagy felosztásra került Jehuda és Benjamin között?
Szabad-e kidobni a micvához használt eszközöket, mint pl. a #sófár #cicesz #luláv stb.? Mennyiben más ezeknek a törvénye mint a #szenteszköz -öknek?
Mi a szentség foka a #bima -nak, #tóraszekrény -nek, #parochet -nek?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/megilah-26

—————————————————-

Megila (Tekercs) – מגילה
Az Eszter-tekercs felolvasásának törvényei, illetve a Purim-ünnepre vonatkozó egyéb előírások. Ugyanebben a traktátusban kerül megtárgyalásra a Tóra és a Próféták könyveinek felolvasása, az imák elmondásának törvényei, a zsinagóga szentségét és a Tóra-tekercseket szabályozó törvények, valamint a Tóra-tekercsek megírásának, a mezuzá, a tfilin és az Eszter-tekercs törvényei. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 4 fejezet; a Babilóniai Talmudban 32 oldal

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #zsinagóga #tóratekercs #szenteszköz #sivatuvehair
#Jeruzsálem #sófár #cicesz #luláv #szenteszköz #bima #tóraszekrény #parochet


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036