Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Chágigá 26 – Napi Talmud 793 – A tisztátalanság alóli speciális feloldozások

    

Cimkék:               

Az #ámhoorec tisztátalansága további speciális körülmények között feloldozást nyer: #Modiin várostól befelé az áldozati hús fogyasztásához használt cserépedények a fazekastól; az #adószedő -k a #házkutatás során és a tolvaj, aki visszaszolgáltatja a lopott tárgyat; #zarándokünnepen mindenki tisztának tekintendő, viszont az ünnep után a szentély kellékeit meg kellett meríteni, félő ugyanis hogy az ünnep alatt összefogdosták.
A #színkenyér speciális csodája volt hogy egy egész héten át friss és meleg maradt.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/chagigah-26

—————————————————-

Chágigá (Ünnepi áldozat) – חגיגה
A jeruzsálemi zarándokút és a különleges ünnepi áldozatok törvényei: a zarándok égőáldozata, az ünnepi hálaáldozat, a rituális tisztaság és tisztátalanság törvényei, különös tekintettel az ünnepekre, de a hétköznapokra is. Ebben a traktátusban esik szó az Égi Szekérről is. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 27 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #ámhoorec #Modiin #adószedő #házkutatás #zarándokünnepen #színkenyér


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036