Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jomá 85 – Napi Talmud 548 – Mi szerez engesztelést a bűnre?

    

Cimkék:                                 

A talmud folytatja annak elemzését, hogy az #életmentés kapcsán követjük-e a #többségelve -t? Szóba kerül ez is, hogy az életmentés során, mi alapján állapítjuk meg, hogy az illető él-e még? A #szívdobogás vagy a #lélegzés a meghatározó? #mukce -e a #holttest ? Honnan kezd fejlődni a #magzat a fejétől vagy a #köldök -étől? Honnan tudjuk, hogy a #szombat -ot meg kell szegnünk az életmentés érdekében? Milyen #bűn -ökre szereznek #engesztelés -t az #áldozat -ok, a #tsuva (megtérés), a #jomkipur és a #halál ?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yoma-85

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #életmentés #többségelve #szívdobogás #lélegzés #mukce #holttest #magzat #köldök #szombat #bűn #engesztelés #áldozat #tsuva #jomkipur #halál


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036