Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jomá 84 – Napi Talmud 547 – Nem kipróbált gyógymódok szombaton

    

Cimkék:                       

A talmud különböző korabeli #gyógymód -ok megbízhatóságát taglalja. Mi az orvosság a #veszettkutya harapására a #torokgyík -ra és az #ínygyulladás -ra? Szabad-e egy nem kipróbált gyógymódot szombaton alkalmazni?
A #szombatszegés kötelezettsége #életmentés esetén csak akkor terjed ki pogányokra, ha nincs más aki mentsen. Mi a helyzet egy olyan városban ahol keverve élnek #pogány -ok és zsidók? Alkalmazzuk-e a #többségelve -t? Érvényesül-e itt is a #kolkavua és a #kolhaparis elve?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yoma-84

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #gyógymód #veszettkutya #torokgyík #ínygyulladás #szombatszegés #életmentés #pogány #többségelve #kolkavua #kolhaparis


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036