Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jomá 77 – Napi Talmud 540 – Dániel és Gábriel párbeszéde

    

Cimkék:                   

#Dániel három héten át böjtölt, amikor megtudta, hogy Kores visszavonta engedélyét a Szentély építésével kapcsolatban. A böjtnek meg volt a hatása. Ezt #Gávriel tudatta Dániellel: A #perzsák nem fognak hosszan uralkodni Izrael felett, #Dubiél őrangyaluktól el lett véve a hatalom, de a #görögök uralmával szemben már nincs mentség.
A talmud folytatja az öt féle #önsanyargatás hivatkozásának tisztázását: honnan tudjuk, hogy a tartózkodás a #nemiélet -től, a cipőhordástól és a #fürdés -től, önsanyargatásnak számít?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yoma-77

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #Dániel #Gávriel #perzsák #Dubiél #görögök #önsanyargatás #nemiélet #fürdés


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036