Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jomá 69 – Napi Talmud 532 – Simon hácádik és Nagy Sándor találkozása

    

Cimkék:                   

A főpap eldöntheti, hogy a #tóraolvasás -t a #szolgálatiruhá -ban tartja, vagy átveszi egy hétköznapi fehér köpenyre. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy szabad-e profán célra használni a kohaniták szolgálati ruháját. A talmud ezzel kapcsolatban megemlíti #simonhácádik #kohengadol történetét, aki #nagysándor elé a főpapi ruhában járult. Szóba kerül még a #bálványimádás #rosszösztön -e, amelyet kivégeztek a rabbik és a #szexuálisvágy rossz ösztöne, amelyet csak megpróbáltak kivégezni, de a kísérlet nem jól sült el.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/yoma-69

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #tóraolvasás #szolgálatiruhá #simonhácádik #kohengadol #nagysándor #bálványimádás #rosszösztön #szexuálisvágy


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036