Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jomá 23 – Napi Talmud 486 – Szabad-e bosszút állni?

    

Cimkék:                 

A nép vezetőinek, a királynak, a rabbiknak, ügyelniük kell a méltóságukra. De hogyan egyeztethető ez össze a #bosszú tilalmával és a #könyörület micvájával?
Hogyan történt a #kohanitá -k #sorsolás -a? Hogyan vezetett gyilkossághoz a kohaniták versengése és milyen könnyűvé vált az emberi élet értéke.
Végül a talmud visszatér a #trumathadesen micvájához és tisztázza, hogy szolgálatnak számított-e az #oltár megtisztítása a #hamu -tól.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yoma-23/​

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #bosszú #könyörület #kohanitá #sorsolás #trumathadesen #oltár #hamu


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036