Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jomá 22 – Napi Talmud 485 – A papok futóversenye és kisorsolása

    

Cimkék:                 

Kezdetben a #trumathadesen szolgálatát nem sorsolták ki a #kohanita -k között, hanem #futóversennyel döntötték el. Később azonban az egyik kohanita eltörte a lábát és rátértek a #sorsolás -ra. Tilos a zsidók közvetlen #számlálás -a, ahogy #Saul és #Dávid történeteiből is látjuk. Ha már meg lettek említve, a talmud összeveti a két király bűneit és büntetését.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yoma-22/​

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #trumathadesen #kohanita #futóversennyel #sorsolás #számlálás #Saul #Dávid


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036