Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jövámot 63 – Napi Talmud 856 – A “jó” és a “rossz” házasság

    

Cimkék:                     

A talmud folytatja a #házasság intézményének magasztolását és egyaránt beszél a jó és a rossz #feleség súlyáról. Szóba kerül továbbá, hogy a #földművelés vagy az #üzletelés biztosít-e jobb megélhetést, valamint hogy a #lakásfelújítás szegénységbe dönt.
Az ember legyen óvatos és kimért a #párválasztás -sal, mert egy rossz házasság romba dönt. Az #afrika -i #barbárok átkozottak, mert meztelenül jönnek-mennek. Átkozott, aki elmulasztja a #gyermeknemzés micváját.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yevamos-63

—————————————————-

Jövámot (A sógorsági házasság) – יבמות
A sógorsági házasság és a chálicá (a sarulehúzás) törvényei (utóbbi az a szertartás, melynek során a gyermektelen özvegyasszonyt feloldják a sógorsági házasság kötelessége alól). Ez a traktátus tárgyalja a tiltott nemi kapcsolatokat, a tiltott házasságokat, a betérést, illetve azt a tanúságot, mely megállapítja a férj halálát s lehetővé teszi a feleség újraházasodást. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 16 fejezet; a Toszeftában 14 fejezet; a Babilóniai Talmudban 122 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #házasság #feleség #földművelés #üzletelés #lakásfelújítás #párválasztás #afrika #barbárok #gyermeknemzés


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036