Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jövámot 17 – Napi Talmud 810 – Vegyes házasság, tíz törzs és “éset ach selohaja bolamo”

    

Cimkék:           

Az elveszett #tíztörzs bizonyos területeken elkeveredett más népekkel és így felmerül annak az esélye, hogy ha valaki onnan van akkor valójában egy #vegyesházasság -ból származó zsidóval van dolgunk. A rabbik azonban ezt elutasították és azon az állásponton voltak, hogy a tíz törzs leszármazottai nem #zsidó -k.
#ésetachselohaja esete az amikor a harmadik testvér az után született, hogy az első meghalt és gyermektelenül maga után hagyott egy özvegyet. A talmud azt tisztázza, hogy honnan vezetjük le ezt a szabályt.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/yevamos-17

—————————————————-

Jövámot (A sógorsági házasság) – יבמות
A sógorsági házasság és a chálicá (a sarulehúzás) törvényei (utóbbi az a szertartás, melynek során a gyermektelen özvegyasszonyt feloldják a sógorsági házasság kötelessége alól). Ez a traktátus tárgyalja a tiltott nemi kapcsolatokat, a tiltott házasságokat, a betérést, illetve azt a tanúságot, mely megállapítja a férj halálát s lehetővé teszi a feleség újraházasodást. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 16 fejezet; a Toszeftában 14 fejezet; a Babilóniai Talmudban 122 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #tíztörzs #vegyesházasság #zsidó #ésetachselohaja


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036