Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jövámot 16 – Napi Talmud 809 – Vegyes házasságból született gyermek és a tíz törzs

    

Cimkék:                     

A talmud elmeséli #Dosza ben Harkinasz és a bölcsek találkozását, ahol a “lányának feleség-társa” státuszának kérdése is felmerült.
Ezen a találkozón az alábbi témák is felmerültek: #Ámon és #Moáv területeinek státusza a #smita évben; Mely népekből nem lehet #gér -eket, betérteket fogadni? Mi a státusza egy #vegyesházasság -ból született gyereknek, #mámzer -nek számít-e? Az elveszett #tíztörzs és ennek kapcsán a #kolhaparis témája is felmerül.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yevamos-16

—————————————————-

Jövámot (A sógorsági házasság) – יבמות
A sógorsági házasság és a chálicá (a sarulehúzás) törvényei (utóbbi az a szertartás, melynek során a gyermektelen özvegyasszonyt feloldják a sógorsági házasság kötelessége alól). Ez a traktátus tárgyalja a tiltott nemi kapcsolatokat, a tiltott házasságokat, a betérést, illetve azt a tanúságot, mely megállapítja a férj halálát s lehetővé teszi a feleség újraházasodást. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 16 fejezet; a Toszeftában 14 fejezet; a Babilóniai Talmudban 122 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #Dosza #Ámon #Moáv #smita #gér #vegyesházasság #mámzer #tíztörzs #kolhaparis


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036