Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Táánit 29 – Napi Talmud 707 – Tisabeáv gyászeseményei és hetének szabályai

    

Cimkék:           

#tisabeáv napján lett elrendelve a zsidók negyvenéves vándorlása és ezen a napon pusztult el az első és a második #szentély ezen a napon szántották be #Bétár -t de végül #rabansimonbengamliel megmenekült.
Vita van arról, hogy hogyan kell értelmezni a misna szabályát a #tisabeáv hetének mosási és fodrászati tilalmáról.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/taanis-29

—————————————————-

Táánit (Böjt) – תענית
A közösségi böjtnapok törvényei: az esőért elrendelt különleges imák, és azok a közösségi böjtök, melyeknek nem volt meghatározott naptári idejük, hanem nagy szárazság idején rendelték el. Ugyanitt kerülnek megtárgyalásra az év meghatározott napjain elrendelt böjtnapok, illetve a Megilát Táánit-ban megemlített böjtök és különleges alkalmak. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 31 oldal;

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #tisabeáv #szentély #Bétár #rabansimonbengamliel


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036