Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Táánit 28 – Napi Talmud 706 – A Hálel ima Ros chodeskor

    

Cimkék:                 

A talmud végigveszi, hogy mely napok voltak a #fafelajánlása ünnepnapjai és melyik nap melyik családhoz tartozott. Szóba kerül továbbá, hogy a rómaiak tilalma idején hogyan csempésztek fát a bátor szemfüles zsidók Jeruzsálembe.
A #mámádot szünetelése kapcsán szóba kerül a #hálel hálaadó ima szabálya és hogy kell-e egyáltalán mondani #roschodes napján.
Mi minden szomorú esemény történt #támuz17 napján. Honnan tudjuk, hogy ezen napon törte össze Mózes a #kőtáblák -at mert meglátta az #aranyborjú -t?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/taanis-28

—————————————————-

Táánit (Böjt) – תענית
A közösségi böjtnapok törvényei: az esőért elrendelt különleges imák, és azok a közösségi böjtök, melyeknek nem volt meghatározott naptári idejük, hanem nagy szárazság idején rendelték el. Ugyanitt kerülnek megtárgyalásra az év meghatározott napjain elrendelt böjtnapok, illetve a Megilát Táánit-ban megemlített böjtök és különleges alkalmak. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 31 oldal;

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #fafelajánlása #mámádot #hálel #roschodes #támuz17 #kőtáblák #aranyborjú


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036