Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Táánit 16 – Napi Talmud 694 – Milyen ember az előimádkozó?

    

Cimkék:                   

A #böjt napon az utcán imádkozunk és kivisszük a #tóraszekrény -t az utcára. Ennek, csak úgy mint a többi szertartásnak, pl. a #temetőlátogatás -nak a megrendítés a célja. #Ninive lakói #zsákruha -ba öltöztették az állatokat is.
Az #előimádkozó egy arra alkalmas, családos, tiszta, szegény ember kell legyen, aki jól ismeri az ima szövegét.
A #szentély -ben nem #ámen -nel, hanem Isten dicsőítésével válaszoltak az ima áldásaira.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/taanis-16

—————————————————-

Táánit (Böjt) – תענית
A közösségi böjtnapok törvényei: az esőért elrendelt különleges imák, és azok a közösségi böjtök, melyeknek nem volt meghatározott naptári idejük, hanem nagy szárazság idején rendelték el. Ugyanitt kerülnek megtárgyalásra az év meghatározott napjain elrendelt böjtnapok, illetve a Megilát Táánit-ban megemlített böjtök és különleges alkalmak. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 31 oldal;

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #böjt #tóraszekrény #temetőlátogatás #Ninive #zsákruha
#előimádkozó #szentély #ámen


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036