Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Táánit 11 – Napi Talmud 689 – Jó dolog-e a test sanyargatása?

    

Cimkék:                 

Az embernek #önsanyargatás -sal kell #empátia -t gyakorolnia a közösséggel, ha a közösség nagy része szenved. Így pl. tilos lakomázni vagy #nemiélet -et élni #éhínség idején.
A felesleges önsanyargatás bűn. Így pl. a #názir -t is bűnösnek nevezi a Tóra.
Az embert két #angyal kíséri az élete során és ők ítélkeznek felette. Senki sem rejtheti el vétkeit, ha más nem, az eljövendő világban a házának falai fogják feltárni, mit tett otthoni magányában.
Lehet akár csak pár órás #böjt -öt magunkra venni.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/taanis-11

—————————————————-

Táánit (Böjt) – תענית
A közösségi böjtnapok törvényei: az esőért elrendelt különleges imák, és azok a közösségi böjtök, melyeknek nem volt meghatározott naptári idejük, hanem nagy szárazság idején rendelték el. Ugyanitt kerülnek megtárgyalásra az év meghatározott napjain elrendelt böjtnapok, illetve a Megilát Táánit-ban megemlített böjtök és különleges alkalmak. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 31 oldal;

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #önsanyargatás #empátia #nemiélet #éhínség #názir #angyal #böjt


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036