Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Táánit 10 – Napi Talmud 688 – Böjt az esőért

    

Cimkék:             

#Izrael teremtésével kezdte Isten a teremtést. Ugyanígy Izrael kapja elsőként az esőt és a világ többi része csak azután. Az #eső -t hesván 7-én kell elkezdeni kérni Izraelben, a #diaszpóra -ban pedig 60 nappal az őszi évszak kezdete után.
Ha nem jön az eső, akkor előbb a rabbik kezdenek egyénileg #böjt -ölni #bahab azaz hétfőn csütörtökön hétfőn, majd ha ez sem segít, akkor ugyanígy közösségi böjtöket rendelnek el. Ha valaki megfeledkezett a böjtről és evett, akkor lehetőleg fejezze be a böjtöt és semmiképp se kérkedjen azzal, hogy ő már nem éhes.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/taanis-10

—————————————————-

Táánit (Böjt) – תענית
A közösségi böjtnapok törvényei: az esőért elrendelt különleges imák, és azok a közösségi böjtök, melyeknek nem volt meghatározott naptári idejük, hanem nagy szárazság idején rendelték el. Ugyanitt kerülnek megtárgyalásra az év meghatározott napjain elrendelt böjtnapok, illetve a Megilát Táánit-ban megemlített böjtök és különleges alkalmak. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 31 oldal;

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #Izrael #eső #diaszpóra #böjt #bahab


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036