Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szukka 51 – Napi Talmud 601 – A vízöntés éjszakai mulatsága

    

Cimkék:                   

Kik voltak, akik a #levitak énekét #hangszer -rel kísérték és hogyan van ez összefüggésben azzal a vitával, hogy a szentélyi énekben a hang vagy a hangszer volt fontosabb?
A #vízöntés ünnepsége szukkot mind éjjelén folyt. Aki nem látta #szimchátbethasoeva ünnepét, az nem látott valódi mulatságot. Aki nem látta #heródes templomát, az nem látott szép épületet. #Alexandria nagy #zsinagóga -ja minden szépséget és nagyságot felülmúlt. Egészen addig, amíg #Traianus le nem gyilkolta az ottani zsidókat.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/sukkah-51

—————————————————-

Szukká (Sátor) – סוכה
Az érvényes és az érvénytelen Szukkot, illetve az árbá minim törvényei (a négyféle növényfajta, amelyet csokorba fogva teljesíthetjük a luláv megragadásának előírását). Ugyanebben a traktátusban kerülnek megtárgyalásra a sátoros ünnep idején a Szentélyben megtartott szertartások. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 56 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #levitak #hangszer #vízöntés #szimchátbethasoeva #heródes #Alexandria #zsinagóga #Traianus


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036