Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szukka 50 – Napi Talmud 600 – A Szentély furulyája

    

Cimkék:                   

A fedél nélkül hagyott folyadékot tilos meginni és hasonló módon tilos a #vízöntés rituáléjára használni.
A vízöntést kísérő ünnepléshez #szimchátbethasoeva -hoz #furulya -t használtak. A furulyát tilos volt szombaton vagy ünnepnapon is használni. Ebből látjuk, hogy a #szentély #hangszer -ei nem számítottak szent eszköznek.
Ezzel összefüggésben a talmud megtárgyalja, hogy milyen anyagból volt szabad pl. a #menóra -t készíteni. Ez annak a függvénye, a tóra szövegét a #kláluprát vagy a #ribujemiute elve szerint értelmezzük.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/sukkah-50

—————————————————-

Szukká (Sátor) – סוכה
Az érvényes és az érvénytelen Szukkot, illetve az árbá minim törvényei (a négyféle növényfajta, amelyet csokorba fogva teljesíthetjük a luláv megragadásának előírását). Ugyanebben a traktátusban kerülnek megtárgyalásra a sátoros ünnep idején a Szentélyben megtartott szertartások. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 56 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #vízöntés #szimchátbethasoeva #furulya #szentély #hangszer #menóra #kláluprát #ribujemiute


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036