Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szukka 5 – Napi Talmud 555 – Honnan tudjuk, hogy a sátor minimum magassága 10 tefách?

    

Cimkék:                 

Honnan tudjuk, hogy a #szukka magassága nem lehet kevesebb mint #tiztefach ? A talmud által említett lehetséges hivatkozások a #frigyláda a #cic és a kerubok méreteiből vezetik le ezt. Ennek kapcsán a talmud megvitatja, hogy mit is jelent a #kerub szó, illetve hogy #Mózes és #Elijahu felmentek e az égbe?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/sukkah-5

—————————————————-

Szukká (Sátor) – סוכה
Az érvényes és az érvénytelen Szukkot, illetve az árbá minim törvényei (a négyféle növényfajta, amelyet csokorba fogva teljesíthetjük a luláv megragadásának előírását). Ugyanebben a traktátusban kerülnek megtárgyalásra a sátoros ünnep idején a Szentélyben megtartott szertartások. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 56 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #szukka #tiztefach #frigyláda #cic #kerub #Mózes #Elijahu


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036