Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szukka 4 – Napi Talmud 554 – A túl magas, a ferde falú és a fal nélküli szukká

    

Cimkék:       

Ha a #szukka magasabb mint 20 ámá, mivel lehet a magasságot csökkenteni, és milyen módon kell lemondani arról az anyagról, amivel “kitömtük” a belmagasságot? Egy sátornak 3 fala kell legyen. Milyen messze lehet maximum, egy fal a sátor tetejét képző #szchách -tól?
Miért mondja rabbi Jákov, hogy kóser az olyan szukká, amelynek egyáltalán nincs fala?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/sukkah-4

—————————————————-

Szukká (Sátor) – סוכה
Az érvényes és az érvénytelen Szukkot, illetve az árbá minim törvényei (a négyféle növényfajta, amelyet csokorba fogva teljesíthetjük a luláv megragadásának előírását). Ugyanebben a traktátusban kerülnek megtárgyalásra a sátoros ünnep idején a Szentélyben megtartott szertartások. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 56 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #szukka #szchách


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036