Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Moéd Kátán 8 – Napi Talmud 747 – Exhumálás, esküvő és szépítkezés fél-ünnepen

    

Cimkék:                   

Fél-ünnepen tilos az #exhumálás ugyanis olyankor egy rövid #gyász napit kellene tartani. A #temetés -hez szükséges #kripta barlangot szabad alakítani és szabad #koporsó -t építeni fél-ünnepen.
Tilos #esküvő -t tartani fél-ünnepen és csak bizonyos megkötések mellett megengedett a #szőrtelenítés és a #varrás .

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/moed-katan-8

—————————————————-

Moéd Kátán (A félünnepek) – מועד קטן
Itt kerülnek megtárgyalásra azok a munkálatok amelyek tiltottak, illetve megengedettek a félünnepeken: a Peszách- és a Szukkot-ünnep közbeeső napjain. Mivel ezek szinte azonos háláchikus megfontolásokon alapulnak, a hetedik évre vonatkozó némely törvény is ebben a traktátusban található; és részletesen szól a gyászolás törvényiről is. Az ókorban e traktátus neve – első szava után – Máskin („öntözni”, „locsolni”) volt. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 29 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #exhumálás #gyász #temetés #kripta #koporsó #esküvő #szőrtelenítés #varrás


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036