Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Moéd Kátán 7 – Napi Talmud 746 – A karantén vagy a házasélet felfüggesztése a súlyosabb verdikt?

    

Cimkék:             

Milyen módon lehet kártevőket (pl. #vakond -okat) irtani, valamint falat építeni fél-ünnepen?
A #leprás sebeit megvizsgálhatja-e a kohen fél-ünnepen?
Az ezzel kapcsolatos vita több szemponton és tényezőn is múlik: 1. Dönthet-e a kohen úgy, hogy a vizsgálat után nem mondja ki a verdiktet és így ha rosszabbodna az illető státusza, akkor azt az ünnep utánra hagyja? 2. #mecoramuszgar vagy #mecoramuchlat a vizsgált személy? 3. Vita tárgya, hogy az ember számára mi súlyosabb verdikt: karanténban lenni, távol az emberektől, vagy a házastársától elválasztva lenni?
Mindezek megértéséhez tisztázni kell a #mecora bevizsgálásának és karanténjének különböző stációit.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/moed-katan-7

—————————————————-

Moéd Kátán (A félünnepek) – מועד קטן
Itt kerülnek megtárgyalásra azok a munkálatok amelyek tiltottak, illetve megengedettek a félünnepeken: a Peszách- és a Szukkot-ünnep közbeeső napjain. Mivel ezek szinte azonos háláchikus megfontolásokon alapulnak, a hetedik évre vonatkozó némely törvény is ebben a traktátusban található; és részletesen szól a gyászolás törvényiről is. Az ókorban e traktátus neve – első szava után – Máskin („öntözni”, „locsolni”) volt. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 29 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #vakond #leprás #mecoramuszgar #mecoramuchlat #mecora


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036