Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Megila 13 – Napi Talmud 721 – Achasveros hálószobájának kulissza titkai

    

Cimkék:                     

Mit jelent a “jehudi” #zsidó kifejezés #Mordecháj nevében? Melyik volt #Eszter valódi neve? Mit jelent a #Hadasza név? Miért volt Eszter tetszetős mindenkinek a szemében?
Mi volt #Ráchel érdeme, ami miatt kiérdemelte Mordechájt, mint unokát? Hogy-hogy Jákob nem ismerte fel Leát, amikor őt adta neki Lábán Ráchel helyett?
Miért akarták Bigtana és Teres megölni #Achasveros -t és hogyan jutott ez Mordecháj tudomására?
Miért örült #Hámán hogy a sorsvetés #ádár hónapra esett?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/megilah-13

—————————————————-

Megila (Tekercs) – מגילה
Az Eszter-tekercs felolvasásának törvényei, illetve a Purim-ünnepre vonatkozó egyéb előírások. Ugyanebben a traktátusban kerül megtárgyalásra a Tóra és a Próféták könyveinek felolvasása, az imák elmondásának törvényei, a zsinagóga szentségét és a Tóra-tekercseket szabályozó törvények, valamint a Tóra-tekercsek megírásának, a mezuzá, a tfilin és az Eszter-tekercs törvényei. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 4 fejezet; a Babilóniai Talmudban 32 oldal

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #zsidó #Mordecháj #Eszter #Hadasza #Ráchel #Achasvero #Hámán #ádár


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036