Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Megila 12 – Napi Talmud 720 – Áchásvéros lakomájának kulissza titkai

    

Cimkék:           

Mire fel rendezett lakomát Achasvéros és miért nem akart elé járulni #Vásti ?
Miért gondolták alattvalói, hogy a király bolond és mi volt Izrael bűne, ami miatt Hámán végzetes rendelete várt rájuk? Mennyi #bor -t kellett a lakomán inni és mi történik a pogányokkal ha lerészegednek ( #részegség )? Kik voltak #Mordecháj felmenői?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/megilah-12

—————————————————-

Megila (Tekercs) – מגילה
Az Eszter-tekercs felolvasásának törvényei, illetve a Purim-ünnepre vonatkozó egyéb előírások. Ugyanebben a traktátusban kerül megtárgyalásra a Tóra és a Próféták könyveinek felolvasása, az imák elmondásának törvényei, a zsinagóga szentségét és a Tóra-tekercseket szabályozó törvények, valamint a Tóra-tekercsek megírásának, a mezuzá, a tfilin és az Eszter-tekercs törvényei. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 4 fejezet; a Babilóniai Talmudban 32 oldal

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #Vásti #bor #részegség #Mordecháj


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036