Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Chágigá 16 – Napi Talmud 783 – A zugot, a páros vezetés ideje

    

Cimkék:                         

#rabbiakiva békében ment be a #rejtetttanok ligetébe és ezért békében is jött ki. Időben fel tudta ismerni a #sechina helyét az #angyal -ok között. Az #angyal -ok a #szellemek és az #ember és az #állat között vannak bizonyos hasonlóságok és eltérések. A #szivárvány -ban nem szabad elmélyülni, mert az Isten sechinájának szimbóluma. Nem szabad a #rosszösztön -re hallgatni. A #zugot idején páros vezetése volt a zsidóságnak. Az első komoly vita ebben a korban a #szmicha -ról, az áldozati állatra való támaszkodásról szólt.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/chagigah-16

—————————————————-

Chágigá (Ünnepi áldozat) – חגיגה
A jeruzsálemi zarándokút és a különleges ünnepi áldozatok törvényei: a zarándok égőáldozata, az ünnepi hálaáldozat, a rituális tisztaság és tisztátalanság törvényei, különös tekintettel az ünnepekre, de a hétköznapokra is. Ebben a traktátusban esik szó az Égi Szekérről is. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 27 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #rabbiakiva #rejtetttanok #sechina #angyal #szellemek #ember #állat #szivárvány #rosszösztön #zugot #szmicha


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036