Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Chágigá 15 – Napi Talmud 782 – Áchér, a hitehagyott rabbi

    

Cimkék:             

Hogyan képzelhető el, hogy valaki megtartsa a #szüzesség és mégis teherbe essen. A talmud említést tesz a “fürdővízben történt megtermékenyítésről”, mint a #mesterségesmegtermékenyítés előképéről. Megengedett-e a #tóratanulás egy #hitehagyott embertől. Hogyan hagyta el a hitet Elisa ben Avuja, akit később #Ácher “ő más” gúnynévvel illettek? Mi történt vele a halála után?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/chagigah-15

—————————————————-

Chágigá (Ünnepi áldozat) – חגיגה
A jeruzsálemi zarándokút és a különleges ünnepi áldozatok törvényei: a zarándok égőáldozata, az ünnepi hálaáldozat, a rituális tisztaság és tisztátalanság törvényei, különös tekintettel az ünnepekre, de a hétköznapokra is. Ebben a traktátusban esik szó az Égi Szekérről is. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 27 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #szüzesség #mesterségesmegtermékenyítés #tóratanulás #hitehagyott #Ácher


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036