Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bécá 38 – Napi Talmud 643 – A “batel berov” elve rituális és tulajdonjogi kérdésekben

    

Cimkék:             

A #tchum szabályai az adott személy javaira is vonatkoznak. Egy #közöstulajdon esetén, mindkét tulajdonos székhelyét figyelembe kell venni. A talmud azt elemzi, hogy a főzelékhez vagy tésztához adott hozzávalónál miért nem érvényesül a #többségelve és miért nem #batelberov semmisül meg a kevés a sokban? A #minbemino kérdését is érintve a talmud végül arra jut, hogy a megítélése ennek a kérdésnek rituális és tulajdonjogi kérdésekben.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/beitzah-38

—————————————————-

Bécá (Tojás) – ביצה
Valamennyi ünnepre és ünnepnapra vonatkozó törvény. Az ünnepnapokon tiltott munkák (és egyéb tilalmak) felsorolása. E traktátus neve eredetileg Jom Tov („ünnep”) volt, s csak később változott meg, a traktátus legelső szava után, Becá-ra. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 5 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Babilóniai Talmudban 40 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #tchum #közöstulajdon #többségelve #batelberov #minbemino


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036