Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bécá 37 – Napi Talmud 642 – Tchum szabályai jomtovkor

    

Cimkék:                         

Az #esküvő #ítélkezés #sógorházasság mind az #írás tilalma miatt, a #truma és a #mászer az #adásvétel tilalma miatt tilos #jomtov -kor.
A #tchum határai a javakra nézve a #birtokjog és nem a tulajdon alapján kerülnek meghatározásra. A közös birtokú tárgyra mindkét birtokos határai vonatkoznak. Mindezzel kapcsolatban a talmud a #bréra elvével kapcsolatos vitát is tisztázza.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/beitzah-37

—————————————————-

Bécá (Tojás) – ביצה
Valamennyi ünnepre és ünnepnapra vonatkozó törvény. Az ünnepnapokon tiltott munkák (és egyéb tilalmak) felsorolása. E traktátus neve eredetileg Jom Tov („ünnep”) volt, s csak később változott meg, a traktátus legelső szava után, Becá-ra. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 5 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Babilóniai Talmudban 40 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #esküvő #ítélkezés #sógorházasság #írás #truma #mászer #adásvétel #jomtov #tchum #birtokjog #bréra


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036