Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jomá 82 – Napi Talmud 545 – Szabad-e az önfeláldozás

    

Cimkék:                 

Mikortól kell a #kiskorú -akat a #böjt -re nevelni? A #terhesség alatt a várandós asszonynak enni kell adni, ha megkíván valamit, mert ha nem így járnánk el, az életveszéllyel járna.
A Tóra minden szabálya feloldozást nyer #életveszély esetén, kivéve a #bálványimádás a #nemibűnök és az #emberölés . Ezeknek a megtartásáét akár az életünket is áldoznunk kell. Honnan tudjuk, hogy ezek kivételt képeznek?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yoma-82

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #kiskorú #böjt #terhesség #életveszély #bálványimádás #nemibűnök #emberölés


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036