Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jomá 56 – Napi Talmud 519 – Miért nincs két aranypolc a Csarnokban?

    

Cimkék:             

A talmud folytatja annak a kérdésnek a tárgyalását, hogy mi az oka annak, hogy rabbi Jehuda szerint csak egy aranypolc volt a Csarnokban, a két kehely vérnek? Ennek kapcsán a talmud tisztázza, hogy rabbi Jehuda szerint nem fogadjuk el a #brérá fogalmát, melyet a feltételes #tchum szombathatár vagy a #somroniták bora kapcsán alkalmaznak más vélemények.
A főpap, a Csarnokban állva ugyanúgy hinti a vért a #szentekszentje függönye felé, mint bent a Szentek-szentjében. Az ezzel kapcsolatos tórai idézet arra is utal, hogy az Örökkévaló ugyanúgy jelen van a #száműzetés -ben, mint a Szentföldön.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/yoma-56/​

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #brérá #tchum #somroniták #szentekszentje #száműzetés


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036