Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jomá 35 – Napi Talmud 498 – A gazdagság, a szegénység, a vétkesség és a tóratanulás

    

Cimkék:                           

A #kohengadol drágább #vászonruhá -t viselt reggel, mint délután, a #jomkipur -i szolgálat során. Ennek kapcsán a talmud említést tesz az egyik nagyon gazdag kohen gadolról, és példaként említi abban az anekdotában, ami arról szól, hogy sem a #gazdagság sem a #szegénység sem pedig a #vétkesség nem mentesít a #tóratanulás kötelessége alól. Így kerül szóba a szegény #Hilel aki a hóesés dacára, #rabbieliezer aki a gazdagság dacára és #József aki #potifárné #kísértés -e dacára tanulta a tórát.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yoma-35/​

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #kohengadol #vászonruhá #jomkipur #gazdagság #szegénység #vétkesség #tóratanulás #Hilel #rabbieliezer #József #potifárné #kísértés


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036