Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jomá 28 – Napi Talmud 491 – A bűnös gondolat rosszabb, mint maga a bűn?

    

Cimkék:                     

A harmadik fejezetben a talmud visszatér a főpap jomkipuri szolgálatához, jelesül a reggeli #támid levágásához, melyet azután kellett megtenni, hogy megbizonyosodtak a #napkelté -ről. A reggeli támid nyomán felmerül a délutáni támid és a #mincha ima, amelyet #Ábrahám a délután első pillanataiban elmondott. Ábrahám ugyanis már a #tóraadás előtt megtartotta az összes micvát. Mindezek kapcsán a talmud összehasonlítja a #nap fényét a #hold fényével, valamint további más egymáshoz hasonló vagy kötödő fogalmakat. Így a #bűn -t és a #bűnösgondolat -ot is.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yoma-28/​

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #támid #napkelté #mincha #Ábrahám #tóraadás #nap #hold #bűn #bűnösgondolat


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036