Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jomá 14 – Napi Talmud 477 – A főpap hét napos felkészülése és a vörös tehén ellentmondásossága

    

Cimkék:           

A talmud előbb azt elemezi, hogy a #gyász -ban lévő #onen #kohengadol szolgálhat-e a szentélyben, majd rátér arra, hogy hogyan gyakoroltatták a főpapot az elkülönülés hét napján a jomkipurri szolgálatra. Ennek kapcsán felmerül rabbi Akiva és a Bölcsek azzal kapcsolatos vitája, hogy a #vöröstehén hamvai tisztátalanná teszik-e az arra illetéktelent és a tisztát?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/yoma-14/​

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #gyász #onen #kohengadol #vöröstehén


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036