Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jomá 10 – Napi Talmud 473 – Róma és Perzsia – Talmudi őstörténet

    

Cimkék:                     

A talmud részletesen értelmezi #Noéfiai -nak (1Mózes 9.; 10.) #őstörténet -i relevanciáját és azonosítja a különböző #népek eredét, különös tekintettel #Perzsia -ra és #Róma -ra, melyeknek a hatalomért való viaskodása a #Messiás eljöveteléig fog tartani.
Ezek után a talmud rátér arra a kérdésre, hogy a #párhedrin kamrán volt-e #mezuza ? És miben tér el ennek a megítélése az ünnepi #szukká -tól?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yoma-10/​

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #Noéfiai #őstörténet #népek #Perzsia #Róma #Messiás #párhedrin #mezuza #szukká


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036